Mi a perioralis cianózis?

A periorális cianózis az a kifejezés, amelyet a kék színezés előfordulására használnak a száj körül vagy a száj körül. Az ilyen típusú cianózisban tipikusan érintett szövetek közé tartozik az ajkak, a nyelv és az íny. Ez a fajta cianózis központi cianózisnak is ismert. A cianózis gyakori okai a keringés vagy a légzés, a gyógyszer túladagolása és folyamatos rohamok. A szájterület cianózisát tüdőembólia vagy érelmeszesedés is okozhatja.

Az alacsony vér oxigenizációja perioralis cianózist eredményez. A vér általában vörös színű, és az oxigén mennyiségétől függően elmélyülhet vagy enyhíthető. Ha az oxigén telítettsége alacsony, akkor a vér mélyebb színűvé válik, és kék színnel jelenik meg, amikor az oxigénszint nagyon alacsony. Ez viszont biztosítja a kék árnyalatot a szövethez a vér alatt lévő erek miatt.

A száj körüli cianózis egyik fő oka a légzőszervi megbetegedések és megbetegedések. Ezekkel a feltételekkel csökkent a légzés és a tüdő általános működése. Ha nem képes megfelelõ kapacitással dolgozni, akkor az oxigén mennyisége kevesebb lesz, mint a normál érték. Ez csökkenti az oxigén mennyiségét, amely a vérbe jut és átjut a testen.

A perioralis cianózis egyik fő oka a szívbetegségek és betegségek. A megfelelő szívműködés fontos annak biztosítására, hogy a vér átjusson a testen keresztül, és eljusson a létfontosságú szervekbe, amelyek a vérben lévő tápanyagokra és oxigénre támaszkodnak. Ha a szív nem képes szivattyúzni a vért, akkor az oxigén mennyisége csökken. Ezenkívül, ha az erek eltömődnek egy embolizmussal vagy az ateroszklerózis okozta szűkületben szenvednek, a vér nem cirkulál megfelelően. Ezek a problémák alacsony oxigénszintet és a szövet kék megjelenését eredményezik a szájban vagy annak környékén.

Bár gyakran váratlan, a kábítószer túladagolása cianózist okozhat a száj körül. Számos olyan illegális és vényköteles gyógyszer van, amely képes megszakítani a normál légzőszervi és szívműködést. A kábítószer túladagolása leggyakrabban a légzést okozza, vagy teljesen leáll, vagy a pulzusszám drasztikusan emelkedik vagy csökken. Ez az oxigén telítettség csökkenéséhez vezethet, és a kék színezéshez vezethet.

A periorális cianózis gyakori okai a folytonos görcsök, eszméletvesztés nélkül vagy anélkül is. A konvulzív rendellenességek általában légúti és szívműködést okoznak. A hosszabb görcsök hosszabb ideig oxigénmentesek. A kék szín, ami a száj körül vagy a szájban jelenik meg, általában leáll, ahogy a görcsök megállnak, és a szenvedő légzése visszatér a normális szintre.

A perioralis cianózis kezelés magában foglalja az oxigénterápiát a szintek emelésére és a légzés elősegítésére. Az oxigénszint csökkentésének alapjául szolgáló okokat szintén kezelni kell a visszaesés megelőzésére. A cianózis gyors kezelése elengedhetetlen. A szervezet szerves és szövetkárosodást szenvedhet, ha az alacsony oxigénszint hosszú ideig tart.